Arbeidsmediation

Wanneer u geen ‘conflictloodsen’ (zie confictloods) kunt inzetten, is mediation een andere optie. De organisatie ‘Alles over Conflicten’ heeft een aantal mediators, orthopedagogen, advocaten, binnen haar netwerk, zodat gekeken wordt welke persoon het beste bij uw situatie past.

Bij het onderhavige conflict wordt de Conflictkompas in gezet om erachter te komen wat er speelt, welke irritaties er op de arbeidsvloer leven, welke personen (indirect) er bij betrokken zijn enz. Door gezamenlijk het probleem aan te pakken en aan oplossingen te werken, ontstaat op een natuurlijke wijze een respectvolle situatie en is een juridisch steekspel van de baan.

Bij problemen op de arbeidsvloer, zoals veelvuldig ziekteverzuim, onvoldoende prestaties, irritaties op de werkvloer, overbezetting of na zwangerschap minder inzetbaar, biedt mediation uitkomst.
Vaak staat een probleem op de werkvloer niet alleen en spelen er onderhuids andere zaken mee, reden ook om medewerkers op te laten leiden tot conflictloods, te vergelijken met de medewerker die EHBO in zijn zak heeft of BHV-er is. Het is een investering, maar het rendement is dat er een goede sfeer in uw bedrijf behouden blijft en uw werknemers plezier hebben in hun werk. U creëert dan de beste ambassadeurs die uw bedrijf/organisatie kan wensen. Zij zijn immers uw belangrijkste visitekaartje van uw onderneming.

Maar wanneer het uw keuze is om een mediator in te schakelen, kan evengoed het ontstane probleem opgelost worden. De uitkomst zal leiden tot voortzetting van de arbeidsrelatie onder andere condities, betere onderlinge afspraken, efficiëntere werkverdeling of, bij ziekteverzuim, tot hervatting (eventueel aanpassing) van werkzaamheden, en soms tot een respectvolle beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Conflicten in het onderwijs vergen een bijzondere aanpak. Vaak beginnen lichte irritaties tussen leerkrachten (maar ook met leerlingen) een eigen leven te leiden. Wanneer dan problemen in de beleidsvoering, klassenverdeling of taak-/urenverdeling hier bovenop komen te liggen, is Leiden in last. Groepsvorming van voor- en tegenstanders veroorzaken een vervelend werkklimaat. Machtsverhoudingen spelen ook een grote rol. Het elkaar de eer en/of leiderschap gunnen is dan vaak een “hot item”. Redenen dus om snel in te grijpen en de neuzen weer één kant op te krijgen. Jocelyn Weimar heeft ruime ervaring in mediation binnen het onderwijs. Omdat ieder probleem een eigen verhaal achter zich heeft, zijn er verschillende manieren van aanpak mogelijk. Kijk ook bij Mediation op school.